Allå allå, lägesrapport!

Lever vi? Ja! Har vi det bra? Jajamen! Är vi effektiva här på bloggen? Nja...

Ni förstår, veckan (ja veckan, helt sanslöst att våra rastlösa egon lyckats hålla sig stillastående i en hel vecka) här i Buenos Aires har varit alldeles lagom på alla sätt och vis, och lagom kan ibland innebära att prio läggs på andra saker och att det inte finns så mycket über-intressant att berätta. Vi har tagit det lugnt efter långa middagar med en go' bok, varvat med sena, livfulla öl-kvällar med härliga människor. På någe vänster känns det vemodigt att lämna staden med hundskits-fyllda trottoarer och fullständigt oberäkneligt väder (haumen, visst fick vi lite sol till sist!), men då våra favoriter, venezuelar'n och dansken, nu lämnat stället så är det lika så gott att vi gör detsamma.
Om cirka en och en halv timma ska vi infinna oss i avgångshallen till färjan som ska ta oss till den lilla staden Colonia i Uruguy, för att därifrån bussa vidare till Montevideo, en resa som enligt beräkningarna ska ta 2,30 timmar. Jämfört med buss hela vägen, som då givetvis hade varit en lång och, troligtvis, lidelsefull nattbuss är detta himmelriket!

Vad ska vi då hitta på i VHS-staden? Det vettefan faktiskt. Då det sägs att Montevideo är ett Buenos Aires i miniatyr ska vi enbart spendera 2 nätter på denna plats, sen tutar vi vidare. Kanske till Brasilien, kanske till ännu ett ställe i Uru.
Till en början hade vi planerat att befinna oss i Brasilien som högst 2 veckor, då landet har priser som slår i taket, men efter vidare omläggningar och diskussioner har vi gemensamt tagit beslutet att, som det verkar nu, avlägga mer tid där. Leva på egenlagad mat till stor del och måhända bo i dorms, det kan det trots allt vara värt om man får spendera dagarna på Ipanema-beach i skuggan av Jesus-statyn, inte sant?

Hoppas ni inte gråter allt för stora krokodiltårar över vårt bristfälliga bloggande, men ni har vårt ord på att både bilder och en liten historia om Argentinas huvudstad kommer inom kort. Då säger vi så. Hej svejs!


Fotboll och tango i Buenos Aires

Vi anlände till Buenos Aires med en buss-deluxe. First class. Det närmaste man kan komma sängsäten i en buss. Vi serverades ca 17 mål mat och personlig tv-skärm där man på egen hand valde underhållning. De enda som klagade var våra plånböcker, som efter 4 månader på resande fot, börjar krympa i storlek och min systers argentinska vän Fernando som fick vänta i en timme eftersom morgontrafiken i Buenos Aires gjorde oss en timme försenade. Han var nämligen så snäll att han hämtade oss på buss-stationen och lämnade av oss på hostelet.

Första dagen var kroppen satt i viloläge eftersom sömnen (trots lyxbuss) uteblev under natten som gått. Vi hann dock med att träffa en av våra rumskamrater, en kille från Venezuela som hade den utsökta smaken att gilla svensk pop, nämligen Radio Dept. Tro fan att vi blev förvånade när vi hörde detta. Vi somnade gott och jag tänkte mer än en gång att är det något som gör mig stolt över att vara svensk så är det musiken! I Mendoza spelades det till exempel First Aid Kit ur högtalarna på hostelet (och Lykke Li men det nämner vi inte för henne hatar jag). Dessutom fick vi, under en lunch, njuta (?) av ett Roxette-maraton som utspelade sig i högtalarna och på tv-skärmarna runt omkring i restaurangen under en och en halv timme.

Dagen efter fick vi ett besök.... av döden! Vi beslutade nämligen, denna soliga dag till ära, att besöka den välkända kyrkogården i Buenos Aires där bland annat Eva Péron (mer känd som Evita) ligger begravd. Det här är inte en vanlig kyrkogård kan jag meddela. Rena motsatsen till en svensk kyrkogård rent ut sagt. Här ligger de döda nämligen "begravda" i mindre palats ovan jord. Gravstenar som mer påminner om miniatyrer av kyrkor och hus och stora statyer står uppradade till minne av mer eller mindre framstående argentinare av den mer välbärgade sorten. Här blandas generaler med poeter, författare, politiker och advokater. Imponerande är ett superlativ som inte riktigt räcker till, här har man spenderat stora pengar på att hedra de döda. Det blev en spännande promenad i denna dödens trädgård.

På kvällen blev vi erbjudna att, tillsammans med Fernando, hans bror, far och ca 200 andra River Plate-fans fira att River Plate fyller 111 år. För er som inte är så fotbollsintresserade kan jag berätta att River Plate är en av Argentinas två största fotbollsklubbar. De har fostrat x antal fotbollsproffs och deras värsta rival heter Boca Juniors som också kommer ifrån Buenos Aires. I Argentina är fotboll ingen lek. Det är på liv och död. Många här lever enbart för fotbollen och favoritklubben är deras ALLT! Då menar verkligen ALLT. Det går inte ens att jämföra med Sverige där små lintottar och överförfriskade bråkstakar springer runt i hejaklackarna och påstår att de älskar "sin" klubb.

Igår guidade Fernando oss genom centrum av Buenos Aires och vi bjöds på ett antal pampiga byggnader, Buenos Aires bästa pizza (den var riktigt god) och god glass. Dessutom besökte vi en tangoklubb. Inhyst i en gammal fin sal låg en danslokal där det dansades tango som aldrig förr. Vi sänkte medelåldern med 50 år när vi slog oss ner vid ett bord i lokalen och beskådade de vackert uppklädda äldre människorna dansa sin tango. Äldre personer som verkade både döva, halta och blinda förvandlades till 20-åringar så fort de äntrade dansgolvet och med passion och lidelse dansade sin tango som att det var det enda som betydde något här på jorden. Alla ålderstecken var som bortblåsta så fort de tog sina graciösa steg över dansgolvet och vi kunde bara sitta och beundrade skådespelet med en kaffe i handen och känna oss som pensionärer i detta sällskap.
Att Fernando sedan berättade att det ryktas att vissa av gamlingarna tar kokain för att orka dansa förtog  inte det minsta av upplevelsen...

Idag ska vi äta lunch hos Fernandos far, Osvaldo, och sedan kolla på Rivers match (tyvärr via TV då de spelar borta). Förhoppningsvis blir det vinst så att vi går därifrån med glada miner och ett River Plate som nästa säsong återigen får spela i Argentinas högstadivison.

Del av Evitas grav


Pampig grav


Inte sa pampig grav




Pa River-festen




Tango tango


Snygg bil utanfor hostelet

La bicicleta en Mendoza - en vinresa i bild.

Klockan elva på måndagsmorgonen trampade vi iväg genom ett fabulöst vackert vingårdslandskap på vara cyklar, för nu vare bannimej dags för vinprovning i ett utav världens kändaste vindistrikt, Mendoza.


Först ut var Argentinas största vinproducent och exportör, som ni säkert känner till, Trapiche.


Med gamla anor och välbärgade, och många, finansiärer var Trapiches ägor både mysiga och spännande att trampa runt på.


Här fanns, likså på de flesta andra vingårdar, en hel dröse olivträd. Frukten av dessa använde de dock inte själva, utan dessa såldes (låt mig gissa, för stora slantar).


Oliver, INTE goda i dess naturliga skick, men fina att titta på.


Eftersom Trapiche är en helt biodynamisk odling använde man bland annat de två egna lamornas avföring som gödsel. En annan, som är ifrån landet, tycker detta är strålande!


När vi spatserat runt en vända på ägorna var det dags att fortsätta på insidan, häng med...


Här ser ni de första vinpressar-maskinerna på bygget, importerade ifrån Europa. Trapiche var bland dom första att använda just maskiner till pressning, men än idag tillverkas deras finaste vin på gammalt hederligt vis, helt för hand, allt ifrån plockning till pressning till, ja, allt!


Denna maskin delade druvan ifrån kvisten, redan på den tiden lät dom maskinerna göra jobbet.


De gamla keramiktankarna där vinet, än idag, förvaras under, vad jag förstod, jäsningprocessen.


Det gamla rosenträdsgolvet som, på den gamla goda tiden, även vad belagt med aningens sand. Detta gjorde att vintunnorna, på grund av trä-plattornas vinkel, både var lättare att rulla, samtidigt som tunnorna skyddades av sanden. Smart!


Sen började vi närma oss pudelns kärna... Här ser ni vinet som förvaras i ektunnor ifrån staterna och Frankrike. Dessa används i 4 år, till de finare vinerna, för att sedan övergå att användas till dom billigare vinare, för Gud vet hur lång tid...


Vi entrade den murriga vinprovnings-salongen som pryddes av en enorm tavla som jag då rakt inte tackat nej till att ta med mig hem!


Den belevade herr Claesson bläddrade i en bok om Trapiches historia.


Däruti kunde man hitta många kloka ord!


Sen var äntligen tiden kommen för att ge smaklökarna en match. Tre viner, varav ett vitt, stod på menyn, och vi båda krönte Malbecen som vinnare, fast att det vita var en riktig pärla det med!


Första vingården avklarad, upp på cyklarna och iväg igen! Vädergudarna och turen var för en gångs skull på våran sida och den underbara solen gav oss följe på var väg, tack för det!


Vi fick korn på en skylt som tycktes utlova något alldeles för bra för att ignoneras. Vi följde den snirkliga vägen som ledde oss fram till...


...Beer Garden! Ni förstår att ibland måste man faktiskt blanda upp druvjuicen med lite nyttiga fibrer såsom malt och humle. Dessutom var det dags för lunch, varpå vi slog oss ner i solen och blev serverade av en mycket käcker "hen". Avskyr detta nytillkomna ord, man får la för shöven stå för vad man är, hona eller hane, men i detta fallet passade ordet alldeles ypperligt, då det klart uppenbart var en hane i hon-kläder.


Vi blev INTE speciellt överförtjusta när farbror Blå tvingade oss att sätta på hjälmarna, jag menar, sådana lekis-fasoner är vi på tok för coola för, eller..?


Nästa vingård ut för provning var Tempus Alba.


En vingård i betydligt mindre format än den första vi besökte, och även betydligt mordenare.


Här var det inte tal om några keramiktankar inte, nej nej, dessa var gjorda i... Ja, ouppmärksam som jag är så får jag helt enkelt gissa, och min gissning är metall av något slag.


Med en vy som skänkt från ovan...


...åt alla dess håll...


...var det dags att hugga in på vinerna! Sex stycken sammanlagt, varav ett rosé och ett vitt. I denna tävlingen blev det dött lopp, då det var för mycket gott att surpla i sig.


Sen var det dags att ge sig ut på vägarna igen, denna gång med hjälmarna på huvudet istället för i cykelkorgen, ty vi ville ju inte en reprimand igen.


Tredje och sista stoppet blev den nya vingården Mevi.


Nytt, fräscht och modernt...


...och med en utsikt som hette duga i eftermiddagssolen! Dessvärre ser ni inte de snötäckta bergen bakom trädtopparna, men denna utsikt var definitivt den finaste på hela dagen, totalt outstanding!


Här valde vi att gå pa dom lite tyngre, dyrare vinerna, som vi kan se i stjärnorna efter att ha råd att införskaffa en butelj utav därhemma. Detta hindrade oss dock inte ifrån att njuta till fullo, och vi kom fram till beslutet att börja samla på dyra, fina viner för ja, även fast det tar emot att erkänna så känner man skillnad, om än så liten. Fast att, det där med samlandet får nog skjutas på framtiden, när ekonomin godtar ett sådant lyxlir till leverne...


Är man på semester får man faktiskt lov att ha det oförskämt gött!


...men efter en hel dag på cykel och flertalet viner pumpandes i blodet var vi tröttna med oerhört belåtna när vi vände cyklarna för hemfärd.


Allt sammantaget kan vi enkelt konstatera att detta varit den mysigaste dagen på hela resan!

Mendoza, andra gangen gillt!

Vart ska jag börja tro? Nada spännande har skett, forutom att vi upplevt vart livs första jordbävning som var ofantligt odramatisk! Ni förstar att en utav de tre nätterna i Valparaiso, Chile, "drabbades" vi av en terramoto, mer känt som "jordbävning" för oss i Svea rike. Klockan tre pa natten "brakade" den loss med sin fjuttiga 2:a pa richterskalan, knappt märkbart alltsa. Ni förstar, vi vaknade inte ens, en sadan fatal jävla besvikelse, en annan som nästan längtat efter en jordbävning. Naväl, vi kan iallafall skrävla aningens lite om att vi upplevt det, ty det har vi ju. Att vi sen sov under tiden har inte med saken att göra. Punkt.

Nu är vi ater i Argentina, närmare bestämt vindistriktet Mendoza. Man kan tänka som sa att en vindruvsodling utav denna omfattning kräver sol och värme aret om, men ICKE! Här är kallt som i graven, precis som de senaste ställena vi besökt den senaste manaden, burr... Nej vet ni vad, nu längtar vi faktiskt till det att vi kan slänga jackan och langbyxorna och kränga pa oss shorts och solbrillor igen. Fast inte ska man väl klaga egentligen, det gar absolut ingen nöd pa oss, da rakt inte nu när vi äntligen fatt lämna Chile. Chile var inte helvetet pa jorden, vi har definitivt upplevt värre, Chile var inte otrevligt, MEN Chile var inte heller sa fantastiskt och gött som vi förväntat oss. Chile var, som ni troligtvis inte vet nagon utav er, min höjdpunkt innan avfärd, sooom jag hade längtat dit! Tyvärr grusades allt av att folket inte var speciellt trevliga, och hela landet inte kändes vare sig genuint eller charmigt, nej tyvärr Pinochet-land, ni saknar karaktär! Argentina däremot, oj oj oj, här snackar vi karaktär och charm och en värme (obs! nu syftar jag givetvis pa emotionell värme) som heter duga! Här trivs vi som tva hala alar i vattnet, det kan jag be att tala om. Att vi dessutom bor pa ett hostell som sannerligen ser ut att tillhöra en vingard gör inte saken sämre. Och de gula löven som virvlar i vinden är tamejfasen hundra ganger vackrare än de som brukar yra runt i höst-sörjan därhemma.

Dagarna här har gatt at till att utforska staden, tvätta och gotta oss. Och, ja just det, kolla Champions Leauge-finalen givetvis. Grattis Chelsea!

Efter en betydligt mycket längre resa ifran Valparaiso än vi hade räknat med, p.g.a. 3 timmar kö i tullen (hur fan är det möjligt? Mahända för att Chile, som tror sig vara nagon jäkla övermakt, tvunget ska kontrollera allt och alla pa millimetern!) anlände vi efter en cirka 11 timmar lang bussresa till Mendoza. Hostellet, som vid första anblick verkade alla tiders, fick med ens en stor guldstjärna av oss bägge när det visade sig att dom, hör och häpna, har en värmefläkt pa rummet! Prisa Gud, halleluleja! Nu mar vi som kungar.
Vi blev även meddelade att dom ställde till med BBQ-afton dagen till ära och att vi var hjärligt välkomna att ta del av denna. Ja tack, att bli serverad mat pa hostellet och slippa piffa till sig och ga ut pa restaurang-jakt när vi helst av allt ville gotta ner oss i sängen framför värmefläkten var väldigt välkommet! Att det sedan ställdes fram vinflaska efter vinflaska och att sällskapet kring matbordet, in particular (pa svenska?!) ett engelskt par, var sapass trevligt att vi inte kom i sang forrens framat tre pa natten, var fin-fint. Att detta däremot resulterade i att paret Prim/Claesson inte vaknade förrens kl.13:00 dagen därpa är en annan femma, som inte är riktigt lika rolig.

Vad gör vi idag da? Jo, serrni, vi tvättar! Hm, lat mig ga mer ingaende pa detta. Vi tvättar, och under tiden som detta sker sover David och jag, ja jag sitter här, har Skypa´t bort en stund med fina Emma och slitit hart med en karta över var rutt, sa ni kan se hur vi förflyttar oss vida kring kontinenten.

Mitt herrskap, mer spännande än sahär blir det fanimej inte! Imorgon vill vi inget annat än att solen ska visa sig, ty da ska vi trampa iväg pa en cykel-vinprovning. Jajamen, vi ska cykla runt och besöka diverse vingardar och provsmaka och förhoppningsvis inte vingla i diket pa hemvägen, som dom hemmave´ lätt gör när det vankas kalas. Inga namn nämnda, det kanske är bäst sa, eller vad säger du Morgan? Nagra bilder giver vi er och, som sagt, kartan över var rutt. Och hall ut, vi har förhoppningsvis en hel del smaskigt att dela med oss av inför nästa inlägg. Nu ska jag mysa ner mig med nosen djupt i "Hundraaringen som klev ut genom ett fönster och försvann" och mahanda ett glas rött, jag menar, det är trots allt söndagseftermiddag och nagon slags nattvard far man väl ända lov att ombesörja...

Mysigt café i Valparaiso.


Vi besökte författaren Pablo Nerudas hus. Dessvärre, till vart stora förtret, var det inte tillatet att fota där inne, men jädrar sa fräckt det var!


En gla´ turist utanför Nerudas hus.


Nöjda!


Utsikten ifran huset var inte pjakig alls.


Pa en, av tsunamin, söndersliten pir kan...


... ett 20-tal sjölejon husera. Trevligt!


Otrevliga hökande pelikaner fanns där ocksa att finna! Eller ja, sa värst otrevliga var dom väl egentligen inte, men deras gam-liknande beteende skrämde en fagel-fobiant som mig...


Mayday mayday, stridsfartyg pa ingang!


Och här kommer kartan:



Hundar i valparadiset

Vi lamnade staden som helt saknade karaktar och puls, Santiago, igar. Istallet kom vi till Valparaiso som ar nagot helt annat. Smutsigt, urbant, hippt och ett landskap som ar allt annat an slatstruket. Placerad vid vattnet finner man denna parla till stad som bestar av 15-talet branta kullar besmyckade med hus i varldens alla farger. Nar man gar omkring pa gatorna ar det nastan oundvikligt att inte jamfora staden med Öst-Berlin. Mycket pga all grafittikonst som pryder vaggar och murar, de sma konstgalleriorna som ligger utkastade har och dar och de sma men manga rokimpregnerade barerna som man ser pa varje gata. Eftersom bade jag och Matilda gillar Berlin sa tycker vi om Valparaiso an sa lange. Vi har ju bara varit ett dygn ungefar och har egentligen bara ett problem....

Ursakta spraket men DE JÄVLA HUNDARNA! Bade jag och Matilda HATAR i vanliga fall hundar. Har ar de dessutom losgaende, loppbitna, rodogda (rabies-smittade) och efterhangsna! Hundarna utanfor Chile och Argentina ska ha EN eloge, men bara EN! Det ar att de inte har varit efterhangsna eller paflugna. Sa fort vi kom till Argentina andrade hundarna karaktar. De blev storre (inte bra) och paflugna/efterhangsna (verkligen inte bra) vilket har lett till att vi nu oftast byter sida om vi ser en byracka langre fram pa trottoaren. Ibland gar det dock inte att undvika de sma kraken. Som igar nar jag stod och rokte utanfor hostelet tillsammans med en amerikansk kille och en acklig byracka kommer fram och ihardigt borjar slicka pa mina fotter. Jag var tyvarr kladd i flip-flop och forsokte undvika hunden samtidigt som amerikanen forsokte mota bort hunden med fotterna. Till slut gav den sig ivag och jag kunde andas ut. Jag borjade ocksa fundera pa hur jag skoter min fothygien, men det ar en annan historia. For att pavisa hur storda hundarna ar har kan jag ocksa beratta att vi idag sag en hund jaga en taxi, forsoka bita bilen och skalla som en besatt. Att de sprider sin avforing over hela staden gor inte att jag hatar de mindre. Tacka vet jag katter. En bra hund ar en dod hund eller Bob Hund.

Har kommer lite bilder.

Gla tjej


Varat fint inredda rum!


Pastamaltid i sangen (de saknar middagsbord pa detta annars utmarkta hostel)


Hissar som finns lite overallt i Valparaiso for att ta sig upp for de branta kullarna   


Utsikt over stan


Glad for en kopp fika


Glupsk fikare


Fargglada hus


Vacker donna





Mycket konst pryder husvaggarna





Sa har snalla ar katter till skillnad fran hundarna fran helvetet


Ett av de finare husen





Sana har skyltar kan man hitta har. Valparaiso ar ganska harjat av jordbavningar och drabbades sa sent som 2010 av en kraftig jordbavning med efterfoljande tsunami.


Vi mötte hösten i Santiago...

...men det räckte inte hela vägen fram, tyvärr. Nej, jag tror helt enkelt vi, som så många gånger förr under resans gång, hade byggt upp en luftslott på tok för högt, på tok för stort, på tok för magnifikt, för att Santiago i verkliga livet skulle kunna nå upp till dessa förväntningar. Ni tycker kanske att vi borde lärt oss av, bland annat, Cuba-vistelsen, att allt inte alltid te´r sig som man tänkt, men ni förstår att förhoppningar och tankar är stört omöjliga att styra, vare sig man vill att det ska vara så eller ej! Fast nu får ni inte tro att Santiago är skit och pannkaka, nej nej, bara lite dystrare än vårat luftslott ville visa på.

Klockan 15:00, onsdag, infann vi oss på stationen i Salta, ty så var bestämt. Bussen skulle avgå halv fyra, som vanligt en nattbuss, och denna skulle ta oss till Argentinas västra utkant, vingårds-staden Mendoza, för att där vänta i två timmar på vidare buss mot Chiles huvudstad, Santiago. Svenska, d.v.s. punktliga, som vi är stod vi på stationen med allt vårt bagage och kikade efter bussen. I enlighet med våra tidigare erfarenheter förväntar vi oss aldrig att bussen ska komma inrullande en endaste minut innan avgång, ty det där med marginaler är och förblir INTE sydamerikanernas grej, men hoppet är ju det sista man ska tappa! Vänta, vänta. Vänta lite till. Vänta, vänta och vänta. Tiden gick, men bussen gjorde det inte. När klockan slog avgångstid gick vi in på stationen för att ifrågasätta varför i hela fridens namn bussen dröjer och fick då till svars att vi kunde vara lugna, den kommer i sinom tid, alldeles strax. Okej. Vänta, vänta. Vänta lite till, men ingen buss. Vid det här laget började vi ana Christer Ulfbåge i mossen (dom som fattar, fattar!) och myror i brallan då våran två-timmars-marginal i Mendoza krympte allt mer och mer för var minut bussen valde att frånvara. Nej hörredu, sa vi till varandra i kör, nu får vi fanimej fråga vad som står på egentligen! Efter att själv utnämnt mig till bagagevakt fick David resolut traska in på stationen igen och efterlysa bussen! Vad vi fick till svar? "The service is late, the bus will be here at 17:15.". Tack för den televerket, tack! Hur kommer det sig att vi, som är ute och buss-backpackar, ALDRIG har någon som helst lycka när det kommer till just bussar? Någon högre makt hyser definitivt rejält med agg mot oss, det är fakta mitt herrskap. Med det sagt var det bara att vänta än mer, men som tur var inhyste stationen en liten restaurang som till min, för tillfället, dunder-förkylda lekamens lycka serverade whiskey i dricksglas, och till fotbolls-freaket Davids lycka visade, ja just det, fotboll. Vi klagade inte speciellt, vi hade´t ju bra, men en liten lyckokick anser jag oss faktiskt vara förtjänta av, så vi fortsätter hoppas.

Kvart över fem stod vi åter i givakt, om än något trumpet denna gång, för att invänta bussen, och efter många om och men avgick den ifrån Salta station strax innan klockan sex, över två timmar för sent, alldeles utmärkt för att göra våran nattliga resa outhärdlig i skräcken för att missa bussen i Mendoza. Eller nja, skräck är väl att ta i, men nog kände vi en nål eller två i rumpan som gjorde att vi inte till fullo kunde slappna av. Efter en smärtfri resa sladdade vi in i Mendoza cirkus tio i ett, tio minuter innan avgång mot Santiago. "Tjoho, prisa Gud!". Fast snarare "snabbt snabbt, hinna köpa mat, få med bagaget, gå på dass, skynda skynda!". Med kom vi och iväg for vi, något luggslitna, men tacksamma.

Vyerna på vägen gav närpå reaktionen "fågelholk". Stundtals satt man närpå som i trans. Så satans vackert så, ja, ord räcker inte till. Vi har sagt detta tidigare, men naturen och platserna vi får se under våran resas gång är något jag aldrig ens kunnat drömma om! Att naturen sen kan växla ifrån snö, bergstoppar och klarblå himmel till vidsträckta fält, sommarhetta och orangemålad himmel på en halvtimma är för mig förundrande. En del av er må tycka att våran resa verkar omständig och absolut inget för er, men jag kan sannerligen varmt rekommendera samtliga av er att överväga en resa hit! Ni har mitt ord på att det finns något för alla!

Frampå torsdagskvällen klev vi av bussen på "Terminal de Santiago de Chile" och var lost, totalt lost! Avtalet att möta upp vår Peru-kamrat, Joanna, på stationen visade sig vara lättare sagt än gjort då jag kan lova er att Stockholm central är som en fis i universum i jämförelse. Människor överallt, utgångar och ingångar till höger och vänster och vi visste varken ut eller in, men som tur var kom en barmhärtig samarit till vår undsättning, argentinaren Nelson som varit vår "granne" på bussen dit, och erbjöd oss hjälp. Ni ska veta en sak, vårt självförtroende gällande våra spanskakunskaper har gått ifrån hyffsat höga till under jord! När vi i Bolivia kunde föra en konversation, om än simpel, med lokalbefolkningen trodde vi att resten av resan skulle gå som en dans, men argentinarna, tillika chilenarna, har en helt annorluna och totalt obegriplig dialekt, dessutom pratar dom i ultrarapid och kvar står man som ett frågetecken. På något vis, hur vet jag inte, lyckades vi pussla ihop språket och Nelson hjälpte oss ringa Joanna och passade även på att ge oss sitt nummer med orden "Hör av er när ni är i Buenos Aires! Ni kan ju inte ringa, men skicka ett sms vettja!". Denna öppenhet, ack ja vad den värmer ett hemlängtande svenskt hjärta!

Till slut traskade Joanna in på stationen och vi kunde påbörja vår färd mot vårt boende i staden, Joannas hem. Ni förstår att hon bor i ett kollektiv här i Santiago, ett gammalt kylslaget hus som hon delar med ett par chilenare, en fransyska och en amerikanska, mycket trevligt! Vi har bidat vår tid med att promenera omkring, insupit staden, insupit det goda röda vinet (det gäller att passa på, while in Rome liksom), lagat mat, besökt otaliga second hand-butiker och besökt slummen. Det sistnämna tycker jag vi går in aningen närmre på, hör här:
Dagen som var igår, alltså lördag, stod det jobb på Joannas schema, med sluttid 23:00. Då var avtalet som sådant att strax innan elva skulle vi ta oss med tunnelbana till hennes arbetsplats, Aji Hostel, för att därifrån dra ut och göra sta´n! Vägbeskrivningen vi fått visade på att detta skulle vara en enkel match, varpå vi gav oss iväg ifrån huset några minuter efter tio och började gå mot t-bane-stationen, vilken vi överhuvudtaget inte visste vart den låg. Efter att ha vandrat i, vad vi inte var helt säkra på var rätt riktning, närmare en halvtimma tog vi modet till oss att fråga en argentinare om vägen. Puh, vi lyckades urskilja i gröten av ord som flödade ur hennes mun att vi var på rätt väg, fortsätt bara att gå! Jahopp, fram kom vi men då uppstod givetvis ett nytt problem, nämligen påfyllnad av åkkort! Med maskinen framför oss insåg vi, då om inte tidigare, att vi definitivt inte fått grepp om spanskan, hur fan gör man?! Troligtvis måste vi sett ut som om vi sålt smöret och tappat pengarna, för fram kom en kille som, kors i taket, pratade någorlunda engelska och hjälpte oss reda ut det hela. Några minuter senare satt vi på tunnelbanan påväg mot vår destionation, stationen för tunnelbane-byte, och minuter efter det var vi påväg mot vår slutdestination, Joannas jobb. Väl uppe på marknivå igen insåg vi att vägbeskrivningen tycktes på tok för enkel än vad den egentligen var, denna plats var ju enorm, men på någe vänster redde vi ut det och steg lättade in på hostelet tio över elva. "Söker ni Joanna? Jaha, men hon har gått hem, men gå ni till Avenue Salvador och ta någon av buss 420, 513 eller 514, så kommer ni hem.". Jahopp, då vare det där med den gamla oturen igen ja! Efter att ha bökat och knökat i över en timme fick vi beskedet att bege oss hem igen, men först var vi, utan att inneha karta, tvugna att hitta till Avenue Salvador. Good luck! Efter att ha velat lite hit, sedan lite dit, trillade vi på gatan tillika busshållplatsen och efter blott en minuts väntan kom bussen och det var bara att hoppa på. Helt ovetandes om restiden eller vad vi skulle förvänta oss av omgivningen utanför bussfönstret gav vi oss iväg, men när det gick allt längre och längre tid och husen blev slitnare, gatorna mörkare och människorna syntes allt mer tvivelaktiga anade vi att något var fel, väldigt fel, varpå vi frågade busschauffören "Plaza Ñuñoa?". Otrevligt mummel och obegripligheter till svars, hur skulle detta sluta? Som tur var satt där på bussen ett äldre par som hört vårt spörsmål och ville gärna hjälpa oss. Det var dessvärre inte mycket vi lyckades tyda, men tydligast blev ändå när mannen sa "detta området är..." och drog med fingret över halsen och frun skakade medgivande på huvudet. Okej, nu var det nog dags att börja bli lite rädda här! Dom fick oss av bussen och ropade, hojtade och pekade att den bussen DÄR borta ska ni med, skynda skynda! Vi förstod TYDLIGT att detta inte var ett område man som turist ville vistas på en mörk, sen lördagsnatt. Vi kom turligt nog på bussen i rätt riktning och strax efter klockan ett staplade vi in hemma hos Joanna och då var liksom lördags-nöjes-suget som bortblåst, varpå vi somnade sött, tacksamma över att inte sitta bundna och rånade runt ett träd likt gringos tillfångatagna av rödskinn.

Valparaiso är staden vid Chiles kust som vi reser vidare till imorgon. Hur länge vi stannar där återstår att se, men då Chile hittills inte riktigt visat sig så härligt som vi trodde kommer vi troligtvis åka tillbaka till Argentina, rättare sagt Mendoza, redan framåt onsdag/torsdag. Ni får, som sagt, inte tro att Santiago är kass, men det faller oss helt enkelt inte rätt och slätt på läppen, och då vi stormtrivdes så ofantligt bra i Argentina vill vi avlägga mer tid där. Dock läste jag att stället vi längtar mest till, vårt drömmål på resan, Rio De Janeiro, innehar vintertid när vi är där! Detta har gått mig helt förbi, en liten fågel har nämligen viskat i mitt öra att i Rio är det minsann ständigt jättevarmt och detta svalde jag med hull och hår. Nåväl, det kommer förhoppningsvis och troligtvis vara svensk sommarvärme, och bara jag får en skrytig bränna lagom till hemfärd och åtminstone avnjuta en Caipiriña i solnedgångens sken så är jag mer än nöjd! Nu sätter jag punkt och vill även passa på att gratulera alla mammor, ty idag är det morsdag här i Chile. Grattis, speciellt till min mamma, världens bästa mamma!

I väntan på försenad buss är vissa tacksamma för att det finns fler som inte kan leva utan en grön tv-bild...


...och vissa nöjer sig med en go´ bok!


Detta tyckte Matilda, 23 år, och David, 24 år, var väldigt lustigt!


Vy från ett bussfönster...






DETTA, mina vänner, kallar jag serpentin-väg!


Äntligen hemmagjord frukost igen, med Wasa-knäcke! Jajamen, det finns att inhandla här i Santiago förstår ni.


Huset vi bor i.


Gatan vi bor på.


Värden vi bor hos.


David i färd med att tillaga sin ooonderbaora Bouf bourguignon.


Kvinnans rätta plats i köket!


På promenad genom sta´n.


Lis och vållullar, jo jag tackar ja´!

Konsten att ga fran helvetets lidande till himmelrikets njutning pa ett dygn!

Att vara fast i ett brinnande helvete till synes utan slut är aldrig nagon rolig historia, det kan vi tva idioter abroad intyga. Ja ja, tänker ni, gnäll gnäll, vi har ju trots allt semester, men det är ju just da som man förväntar sig bli skonad fran elände! Hör noga pa nu, för det som följer kommer endast yttras en endaste gang, da vi hoppas kunna förtränga det fortast möjligt:
Uyuni hade bjudit pa mycket, bland annat tva svenska möten. Ett med Barbro, som tagit sin bolivianska man och barn och flyttat ifran Stockholms hets till tristessen i denna lilla by, och startat ett café, som jag varken vill säga bu eller bä om. Kanske mest bu. Ett möte med bolivianen Luis Fernando, som bott större delen av sitt liv i, bland annat, Karlstad och jobbat som pizzabagare, och helt resolut flyttat tillbaka till sin hemort och smällt upp en "svensk" pizzeria. I ett land där priserna är svindlande laga blev vi tagna pa sängen när priset för vara tva pizzor uppgick till ett liknande det därhemma! Besvikelsen var, som ni säkert förstar, stor när dom inte alls smakade som dom vi i vanliga fall avnjuter pa Campino, men men...
Bussresa, igen. Varken den första eller sista. Tanken var att stanna en natt i Uyuni, för att dagen därpa resa vidare till Salta, Argentina, varpa vi bokade och enligt reglerna betalade ett litet skrymsle pa ett hostel för 60 svenska rikstaler. Uyuni, som visade sig vara en stad som Gud utan tvivel aldrig haft i atanke, var ingen stad vi önskade spendera sa mycket som en minut mer än nödvändigt i och av den enkla anledningen bestämde vi oss för att ge vart hostel kalla handen och nosa upp en buss därifran redan samma kväll. Bingo, för 70kr kunde vi fa komma därifran redan klockan atta pa en direkt-buss "cama", alltsa sovbuss som skulle ga raka vägen till den Argentinska gränsen. Pyttsan, den där sovbussen kunde vi, som vanligt, se i stjärnorna efter! Alldeles överöst med folk som, enligt deras packning att dömma, ständigt reser med hela bohaget under armen, vilket i detta fall betyder trangt, illa-luktande (vi misstänker att det är tillagat krubb dom har i sina manga kassar) och överjävligt! Inte nog med att bussen dessutom var kall som i graven, min fönsterplats visade sig inte vara sa skonad fran lidande (Davids "gang"-plats gav honom ständigt armbagar, väskor och bebisar i skallen, ack ja) som jag först ville tro da fönstret i tid och otid under nattens gang slog upp och gjorde att den vinterkalla luften formligen attackerade mig som nagot i stil med Carolas stormvind!

Det där med direkt-buss sen, pyttsan än en gang! Mitt i nattens mörker, mitt i en rondell, mitt i fan-vet-vart, stannar bussen, bom stopp! Vad händer nu, tänker vi, nagot oroliga över situationen. Inget sägs. Bussen stängs av, blir mörk. Fler och fler av det cirka 10 aterstaende resenärerna börjar skruva pa sig, och da det utbryter en hetsk diskussion mellan chauffören och tva av de "inhemska" resenärerna som mynnar ut i att dom i vrede lämnar bussen börjar vi pa allvar undra vad det är som pagar, da vi inte blivit tilldelade nagon som helst information. För att fa klarhet i situationen fragar sig en av de andra turisterna för om vad det är som försigar, och till svars fick hon att detta minsann inte var nagon direkt-buss, nej nej, och om 15-20 minuter skulle det anlända en annan buss, som skulle ta oss vidare mot var destionation, gränsen. Det där med tidsuppfattning vet vi ju sedan tidigare att Sydamerikanerna har noll hum om, sa vi förstod redan da att det skulle dröja mer än sa, men att vi efter EN TIMMA fortfarande skulle sitta och frysa i den mörka, kalla bussen var INTE vad vi haft med i beräkningen! Men, vad skulle vi göra? Gilla läget och hoppas pa att nagon barmhärtig samarit skulle ge oss nad.

Nu, iväg! Efter över en timmas väntan fick vi ordern att ta samtliga väskor och traska till den närliggande busstationen. I mitt stilla sinne tänkte jag att matte detta vara ett förbannat daligt skämt, men icke! Ve och fasa, men vi fick vara sa goda och ta vart pick och pack, ga till den, som tur var, ganska närliggande stationen, för att där mötas av en överfylld, igenimmad skit-buss! Mammaaaaa, hjääälp, men som sagt, gilla läget och hopp in i bussen! Ja, det förstass, efter att cirka ännu en halvtimma förflutit pa grund av korkade och seg-arbetade idioter, för att säga´t rent ut! Pa plats i bussen, jag bredvid en turist, David inklämd mellan tva bolivianska karlar. Tur i oturen att bolivianerna är skapta likt pygméer! I detta läget var det nog faktiskt mest synd om den lilla bolivianen invid fönstret som fick en sussande, dreglande viking över axeln nu och da. Och just det, allt detta skedde alltsa runt tre-tiden pa natten, i mörker och kyla, tyck synd om oss, atminstone liiite?

Tva timmar efter utsatt tid, kl.8, rullade vi in i gräns-byn till Argentina. Tanken var att när vi kommit igenom gränskontrollerna skulle vi hugga en taxi som skulle färda oss den 1km till busstationen. Tror ni vi fick tji? Det är klart att vi fick tji, ty där fanns inte en endaste taxi sa langt korpgluggarna kunde na! Och tur var väl det, för nagra pengar hade vi inte lyckats växla oss till. Med picket i ena handen och packet i den andra vandrade vi med, vid denna tiden, tunga steg genom den lilla staden pa morgonkvisten, för att pa vägen mötas av det värsta tänkbara. Inte tjuvar. Inte regn. Inte skoskav. Nej, utan blodtörstiga, rabiata hundar! Ni som känner oss väl, och mindre väl för den delen, har vetskap om att vi bägge tva avskyr hundar sa extremt sa det finns inte tillstymmelse till större hat, och att da attackeras av ett gäng pa 5-6 jyckar, troligtvis rabies-smittade och mer därtill, är sannerligen det värsta som kan inträffa! Viftandes med kassar och det närmaste, tänkbara tillhygge lyckades vi värja oss ifran deras huggande käftar (jajamen, dom högg efter oss som om vi var tva stycken kött) tills det att en mycket vänlig räddare i nöden lyckades schasa iväg dom. Dom gav inte upp riktigt där och da, utan luffsade efter oss in pa stationen för att nosa och "hota", men bett och skada lyckades vi klara oss undan. Eller ja, om man inte räknar den skadan som en svindlare till penga-växlare lyckades ge oss genom att lura oss pa 200 spänn! Naväl, vi fick köpt biljetter, kom pa en buss, lämnade det brinnande helvetet bakom oss för att, vad vi da inte visste, bege oss mot himmelen pa jorden - Salta, Argentina.

Naturen som kantade var väg hit var helt fantastisk, mina vänner. Sa växlande, sa vacker, sa Argentinsk, pa nage vis. Berg som antog färgen av rött, rosa, blatt och lila, och om Kuba gav oss asynen av hutlöst mycket vilda palmer gav Argentina oss asynen av hutlöst mycket vilda kaktusar, stora som träd. Att sedan sakta men säkert sjunka i höjd var som en ryggsäck som lättade ifran vara trötta axlar, puh! Att aterfa energi, glädje och andningsmöjligheter var som en skänk fran ovan. Och staden Salta sen, oj oj oj. Med en standard (och dessvärre även priser) som hemma ler lyckan mot oss, här trivs vi som Beda i farvattnet! Rent, vackert, härligt. Varmvatten, obegränsat, även i kranen, detta är lyx! Solen skiner, inte med sin franvaro som pa de senaste destinationerna, utan med sin fulla glans och tinar vara, sedan länge, förfrusta kroppar! Här njuter vi utav de godaste köttbitarna, det godaste vinet, det godaste livet!

Dagen som är imorgon kommer vi att efter tre dagar här säga adjö och bussa vidare mot nya upptag, förhoppningsvis med högre standard under resans gang. Vi ska nämligen bege oss mot Santiago, Chile, en resa som kommer ta 28 timmar. Ja, ni läste rätt, 28 timmar. Snälla, rara, ni kan väl skänka oss en lyckönskande tanke pa var färd?

Just i detta nu star min förtjusande karl framför sitt rätta element, spisen, i färd med att tillaga en troligtvis fantastisk köttfärssas. Färsen köpte vi, mald pa beställning, av slaktarn, och ravarorna är av finaste kvalitét. Erkänn att avunden kryper en aning i era kroppar? Inte? Men om jag tillägger att jag, efter att satt punkt för denna text, ska korka upp en delikat och billig flaska vin och njuta till fullo, ja, da kanske det pirrar lite i avundsjuke-nerven? Hur som, här far ni ett stycke bilder, varsegoda gott folk!

Lite av utdelningen av gardagens restaurangbesök, mumma! Kan varmt rekommendera vinet, som troligtvis gar pa betydligt mycket mer hemma i Svearike än dom cirka 60kr vi gav för det, men "Pietro" är iallafall namnet om ni är intresserade.


Djurlivet vi far lyckan att möta under var resa är enormt. Denna fjäril var langt ifran den största vi fatt skymta, men kanske den finaste, ruffigt leopardmönstrad!


Denna tisdag tog vi "telefericon", eller dragbanan som grabbarna i Svartlien hade sagt, upp till toppen som tornar upp här i Salta. Utsikten var inte pjakig alls!


Uppe pa toppen njöt vi av solen, aaah, solen...




...och allt det fina som där fanns att betitta!




Vi har sagt det tidigare, men vi säger det igen: NU har vi det bra!


Sist men inte minst vill vi basunera ut att onsdagen den 28 juni kl.18:45, svensk tid, kommer vi kliva ut ur ett plan tillhörande British Airways, ater pa svensk mark. Anteckna nu detta i era almenackor, men för er som tillhör Prim-klanen, säg inte sa mycket som ETT ENDASTE KNYST om detta till gamlingarna i Ullasjö Villan! Uppfattat? Tanken är nämligen att det ska sla ner som en bomb när jag ringer pa dörren med en pase kaffedopp i ena näven och presenter i den andra, och mamma har stillat min oro över att mormors hjärta ska fa en skadlig chock med orden "Nä för fanken, hon äter sa mycket hjärtmedicin sa det finns inget som kan stoppa den pumpen!¨. Och just det mor, denna lilla bete text far du väl pa nage vis trolla bort. Ta fram saxen och "redigera" lite vettja, pappret kanske "rakade" fastna i skrivar´n...


Salta gubbar och "Salta"

Okej, nu bju´r vi pa ett bild-regn igen. Vi borjar med en sista bild over La Paz, som faktiskt visade sig vara en go´ stad med en hel del vackra vyer mitt bland allt kaos, smuts och fattigdom.


Har ser ni tva glada grabbar utanfor "Café del Mundo", David och go´-gubben Marco.


Ett aningen brokigt bolivianskt par! En traditionellt kladd kvinna med en vaaaldigt cool och tuffer karl vid sin sida! Jajamen, dom var ett par! Hur far kvinnorna sina plommonstop att sitta kvar pa huvudet egentligen, nagon som vet? Eller snarare, en an mer relevant fraga, hur fan far HAN sin kepa att sitta sa ofantligt coolt pa sniskan? Och det gor honom inte direkt mindre te-tuffad med en konstsims-sallskaps-tranings-jacka fran Berlin, oj oj oj...


Sen for vi vidare till den lilla, lilla okenstaden Uyuni, dar man bland annat kan finna en tag-kyrkogard...


...mitt ute i sand-oknen!


Vi krangde pa oss lokforar-mossan och provkorde lite grann, tuuut tuuut...


...och var givetvis tvugna att undersoka den mekaniska biten sa allt sag ratt och riktigt ut, ingenting fick lamnas at slumpen!


Ralsen fanns kvar den ocksa, sa egentligen var det bara att ge sig av...


...fast det ar klart, varfor tuffa i ett tag nar man kan sladda ivag genom oknen i en Toyota! Eller vanta lite nu, Toyota...?


Efter kyrkogarden gasade vi, hur som haver, vidare mot en bra mycket ballare oken, namligen Uyunis kanda salt-oken! Salt, salt, salt, sa langt ogat nadde, liksa under fotterna da det ar salt rakt igenom. George Bush den aldre var, enligt ryktet, har och borrade for att se hur djupt det var. Svaret? DJUPT! 


Dar ute fann vi en gigantisk vattenflaska som den akrobatiska och vag-halsiga herr Claesson lyckades klanga sig upp pa. Balansens grabb, den dar David, det ma jag saga!


En annan blev attackerad av jatten Goliat, men stridskvinna som en ar lyckades jag styra upp det hela ganska snabbt och latt, jovars...


Alskade gammelgagg-mormor, du ar med overallt, det ska du veta! Och jag tror nog morfar ar med pa ett horn han ocksa!


Mitt herrskap, har utvinner man mat-salt (for en bedrovligt liten fortjanst, cirka 15kr for en hel sack och det ar MYCKET arbete som ligger bakom)! David, som ibland kan fa dum-dristiga idéer, forsokte tuta i mig att man kan avlida om man sa lite som slickar pa detta salt, ty detta hade han fatt berattat for sig forra gangen han var har. Haha, sa jag, nog for att jag ar dum men inte SA dum! Mycket riktigt, jag testade. Dog jag? Nej, just det! Friskt vagat, ALLT vunnet! 


Ett utav tva hotell helt byggda i salt, utvandigt som invandigt. Fruktansvart trist lage dock, mitt ute i en oken, och priset sen, $140 per natt. Nej tack!


Argentina, narmare bestamt staden Salta, blev nasta stopp pa resan, och har befinner vi oss nu. Vad finner man i Che Guevaras hemland tro? Jo, bland annat varldens basta kott och varldens basta rod-tjut (ja, jag tycker om min nya alpacha-troja)...


...tillika en Paris-inspirerad arkitektur. Vackert som shoven!


Apelsintrad till hoger, apelsintrad till vanster, apelsintrad overallt! Exotisch!


Ni behover INTE oroa er for oss inte. Vi mar perfekt har i Salta!





En dag

Ibland krävs det inte mycket för att man, när dagen går mot sitt slut, kan tänka tillbaka på dagen som varit och med ett litet leende nöjt konstatera att den varit bra.

När vi trötta och sömndruckna satt vid frukostbordet imorse var det ingen av oss som riktigt såg fram emot denna fredag i La Paz. Det såg ut som att det skulle bli ytterligare en dag av väntan. Väntan på att timmarna ska passera så att vi kan hoppa på nattbussen och åka vidare i den sydamerikanska natten. De här dagarna brukar se ut så här. Packa väskan på morgonen. Checka ut runt 10-12. Slänga in väskorna i ett väskrum. Traska runt på stan. Sitta på internet-kafé. Äta lunch. Traska runt på stan. Kolla på folk. Återvända till hotellet. Byta om till bekväma kläder. Göra sina behov på hotellets toa. Ta en taxi. Vänta på bussen. Hoppa in i bussen. Förhoppningsvis sova på bussen.

Det blir ofta inte de roligaste dagarna på resan. Idag lyckades dock denna väntans dag bli en bra dag. Den började som vanligt, promenera på stan och surfa, sedan satte vi oss på en bänk på Plaza de Sucre utanför San Pedro-fängelset (f.ö Matildas favoritplats i La Paz) och åt varsin glass. Efter en stund kommer en boliviansk gubbe och slår sig ner bredvid oss. Han samtalar lite lätt om vardagliga ting. Att han inte gillar Bolivia för att det är för kallt, att kyrkan vid torget är från 1400-talet och att vi har vackra blå ögon. För att sedan tacka för sig och traska vidare genom parken denna fredagsförmiddag. Inte mycket att prata om egentligen men det är sådana här små gemytliga möten som gör att det är underbart att resa. Bara en liten pratstund med en människa som lever sitt liv så olikt ens eget på andra sidan jorden.

Dagen fortsatte, vår vana trogen, med en lunch på Elins Café del Mundo. Precis när vi kommer in säger Elin till mig att guiden från rosabussarna-resan för två år sedan, Marco, precis lämnat caféet och finns på andra sidan gatan. Jag lyckas greppa tag i Marco när han kommer ut från en telefonkiosk (jo det finns fortfarande sådana här) och får ett förvånat ansikte till svars. Marco som är från gruvstaden Potosi i Bolivia träffade en svenska i Bolivia, de flyttade till Sverige, fick tre-fyra barn och skilde sig. Då började Marco jobba som guide åt Rosa Bussarna i Sydamerika. En lite lurig kille med många bollar i luften. Hur som helst, det är alltid lika trevligt att få syn på ett gammalt bekant ansikte, snacka en stund, utbyta vänlighetsfraser och lyckönska varandra inför framtiden. Det blev några timmar på caféet där vi återigen tjötade gött med Elin, glupskt satte i oss varsin chokladboll och till slut sade hej då och lyckönskade Elin inför hennes kommande bolivianska bröllop.

Som sagt, ibland krävs det inte så mycket mer än några trevliga samtal och möten med fina människor för att dagen ska bli bra.


Copacabana y La Paz i form av ögongodis!

Copacabana-beach, Titicaca-sjön. Ser bra mycket varmare ut än det är, brrr...


Fick närpa lite svenska-kusten-vibbar vid denna fenomenala utsiktsplats, sa djävulusiskt vackert!


Popcorn-marknad i Copacabana!


En enorm och enormt vacker kyrka i kvälls-solen.


THE solnedgang!


Väldigt skiftande, väldigt fin!




Resvägen mellan Copacabana - La Paz innehaller en "färje-resa". Här ser ni "bil-färjorna", tillverkade av trä, gjorda att rymma 2-3 bilar. Smidigt? Njaaa...


Snubben i khaki-fiskehatt hade ingen pardon! Ingen, absolut INGEN, förutom han fick fota hans lamor och traditionella vass-bat. Men tji fick han!


Varat nuvarande "lyxiga" hotellrum, jajamen! Till vänster anar ni jacuzzin, jajamen! Och tre sängar har vi, jajamen!


Som sagt, vid en prunkande park kan vi se San Pedro-fängelset. Ser väl inte sa mycket ut för världen va?


Den berömda "köks-ingangen". Idag blev vi faktiskt erbjudna att ga en "guidad tur" av en kille som sag ut att ha spenderat otaliga ar bakom dessa murar. Gissa vad vi svarade?


Myyycket mat!


Elin pa sitt "Café del Mundo", detta kan vi varmt rekommendera om ni kikar förbi La Paz!


Finns denna i Sverige lagom till hemkomst tro? Hoppas det, ty Fanta-glass ger vi sannerligen tummen upp för!

Evo-lutionens land (dom som fattar, fattar!)

Lyd mitt råd: Lita aldrig på en peruan! Eller på någon, egentligen, ensam är stark! Ni förstår att vi blivit bittert snuvade på buss-konfektyren. I Cuzco valde vi nämligen att gå till en "agencia" inne i stan för inköp att bussbiljetter, för att slippa böket och stöket med att ta sig till busstationen som låg en 10-minuters taxiresa utanför city. Sagt och gjort, mannen bakom disken var så trevlig och gav ett seriöst och pålitligt intryck, måhända att hans goda engelskakunskaper gav honom skenet av att vara professionell, inte vet jag, men skenet bedrog! 250 svenska riksdaler gick kalaset på, men då vi bokade, eller snarare inte, en hyfsat lyxig buss med sovsäten och hela baletten fick det vara värt varenda öre. Tick tack, tiden gick och klockan slog resdags, alltså halv elva på kvällen. Framme på busstationen irrade vi trötta omkring med vårt bihang till packning i jakt på vår lyx-buss, men vart var den? Ingenstans? Nej, just det, den fanns ingenstans att finna, gissa varför? Den existerade icke! Dock hade vi våra biljetter, så långt allt väl, men bussen som faktiskt fanns var, ja, knappt kallad buss... Den var rent ut sagt förjävlig, resten får ni fylla i själva! Nåväl, där och då var vi tacksamma över att få lämna köldbitna och ur-tvättade Cuzco bakom oss, även fast detta skulle ske i en farkost värdig slaktfärdiga kvigor. (Okej, ingen är väl för hur kreatur behandlas inför slaktbänken, men för att skänka er en bild av läget!) Eller? Haha, varför ha tur när man kan ha otur? Den skenheliga idioten hade sålt oss falska biljetter, våra säten på bussen tillhörde någon annan, vilket gav upphov till en sjuhelsikes cirkus! Snipp, snapp, snutt, vi kom iallfall med bussen, som knappt är värd kallas buss, till slut, fick sitta bredvid dasset, som uppskattningsvis inte blivit städat sen bussen rullade ur fabriken för ack så många år sedan varpå det stank likt Hades, fick hacka tänder av bistert köld-drag och böja benen i omänskliga vinklar för att få plats. Som sagt, lita aldrig på en peruansk biljettförsäljare! Eller någon!

Att vi blev avsläppta och dömda till ensamhet i en bonna-höla ute i ingenstans, fick fånga en minimal mini-buss skockfylld med rultiga peruanska damer med plommonstop, åka med denna till gränsen, hoppa av, vandra en bete, fånga en ny minimal mini-buss även den fylld till bristningsgränsen med, i detta fall, tandlösa Bolivianskor med plommonstop, förtog inte den vackra vyn vi möttes av när vi på morgonenkvisten rullade in i Copacabana, Bolivia. Byn i sig är varken bu eller bä, ännu en Sydamerikansk liten håla, men då den pryddes av örhänget Titicacasjön njöt vi till fullo! Det där med att solnedgången i Mancora ska ha varit den vackraste vi skådat får vi nog lov att ta tillbaka, ty solnedgången vid Titicacasjön var oslagbar! Jag låter, kort och gott, bilderna tala.

I Copacabana kan man beskåda Titicacasjön och... Och? Ja, inte så värst mycket mer, så en natt var mer än nog vill jag lova. Vi åt. Vi drack. Vi promenerade. Vi åt lite till. Vi (läs: David Anders Claesson, a.k.a. Popcorn-älskar'n) begick misstaget att köpa en SÄCK med popcorn, för att i efterhand inse att dom var kanderade, vilket icke faller David på läppen. Bye bye säcken!

Det är glada i hågen vi kan berätta att vår hemlängtan gudskelov börjat trappa av! Om det beror på att vi vant oss vid kylan, att det inte ens är hälften av restiden kvar eller att vi smälde i oss den sista av de medhavda påsarna "Ahlgrens bilar" häromdagen vet jag inte, men skönt är det. Och vet ni vad, La Paz visade sig vara en ganska gemytlig stad, trots sin position på 3600 meter över havet och överspännande fattigdom. Well, det är fortfarande inte läge att beställa in en chokladpudding med risk för otrevliga associationer, men bådas förkylningar är så gott som bortblåsta och vi kan ta oss ann staden med nya friska tag. Att vi sen ansåg oss vara förtjänta av ett gött boende, och därför tog in på ett hotell med jacuzzi på rummet för blott 300kr natten, höjer nivån för njutningen likså några pinnhål.

La Paz, den Bolivianska huvudstaden, har en hel del att erbjuda, och det mesta är snor-billigt. Idag spatserade vi exempelvis förbi restaurang efter restaurang med menyns dyraste rätt för ynka 10kr. Ett butelj av den finare sortens Argentinska viner får du punga ut 35kr för. Vi klagar INTE! Dagen till ära har vi varit ute och stor-shoppat i billigare-än-Ullareds-land, men detta säger vi inte flaska om, för ni vill väl inte veta vad presentutdelningen kommer bestå utav? Tänkte väl det! När magarna började knorra svängde vi förbi, Davids vän ifrån Rosa bussarna-tiden, Elins café här i stan, Café del Mundo. Smaklökarna fick sig ett hejdundrande kalas där, och pricken över i:t utgjordes av mmh mums svenska negerbollar. App app, inte neger som i mörkhyad, utan neger som i negro, namnet för färgen svart på spanska. Eller som pappa Rudolf hade sagt: "Nnno, no! We call them... Wienerbreads!". Ja jävla Rudolf. Åh, nu slog det mig hur sugen jag är att kolla på "Sunes sommar", en svensk klassiker! För att ge er en inblick i vårt förhållande kan David ibland kalla mig "Guuud? Guud?" a'la Rudolf i sjuksängen-style när han vill påkalla min uppmärksamhet. Fungerar föga, men... Imorgon återvänder vi dock till "Café del Mundo" för att smaska kexchoklad, då blir det fest!

Det definitivt största som hänt idag är, i mina ögon, skit-fränt! Jajamen! Ni har nog inte alla läst boken, men troligtvis hört talas om Jonas, även kallad "El Choco", så även namnet på hans bok. Jonas, svensken som för några år sedan misslyckades med att smuggla knark från Bolivia till Sverige och blev dömd att sitta på Bolivias farligaste fängelse. Om ni inte läst boken, gör det snarast! Hans berättelser från innanför fängelsemurarna är chockerande, minst sagt. Detta fängelse, San Pedro, är väldigt speciellt på så vis att det hyser fångar som skulle få Juha Valjakkala att göra i byxorna och Charles Manson att känna avund, troligtvis. Fast, tänker ni, det finns väl flertalet fängelser med fångar av den rang? Jovars, men skillnaden är att San Pedro är beläget mitt i smeten, bland prunkande parker, affärer och dagis, och jag vill inte ens tänka tanken vad som skulle ske om fångarna, som enbart vaktas av poliser utanför murarna (innanför råder fång-hierarki, det är deras värld, dom som sätter reglerna, dom som upprätthåller dom) skulle bli starka nog att bryta sig ut! Nåväl, här utanför satt vi iallafall, sög på varsin glass och bevittnade den långa kön av kvinnor och barn i färd med att besöka sina män, fäder eller söner. Ja, det vill säga dessa kvinnor och barn som inte valt att bo med sina män innanför murarna, då detta är fullt möjligt, men det får ni själva läsa om i boken. Så urbota svårt att förstå, samtidigt så urbota intressant, att bara ett fåtal meter ifrån min plats i solen sitter män som begått dom mest horribla saker, och också män som begått småbrott och tvingas leva sida vid sida av stor-bovarna. Ja hujedamej! Däremot tackade vi inte ja till alternativet att göra ett besök innanför murarna. Detta är fullt möjligt (Obs! Inte lagligt!) om du är villig att betala för mutor och måhända även ditt liv, då det som sagt är fångarna som styr och ställer därinne och det, obehagligt men sant, hänt att turister inte kommit ut levande. Nä, jag håller mitt liv alldeles för kärt för att ta den risken, men jag passade på att slänga in ett getöga för en sekund när det gläntades på "sidodörren", enda dörren in förutom stora porten tillika "ingången" för turister, men det vill jag lova att det såg allt annat än gästvänligt ut.

"Guuud? Guuud? Jag är hungrig!" skanderar en svulten David just i detta nu, så jag får avsluta härmed. Ögongodiset slänger jag upp antingen senare idag alternativt imorgon. Håll till godo, och tackar än en gång så ödmjukast för alla fina kommentarer! Jag tycker ni allesammans borde ha mamma Anette som förebild, ty vi tycker det är så kul när ni avlägger några ord i kommentarfältet, ska det behöva vara så herrans svårt när allt kommer omkring?


RSS 2.0