Fotboll och kolhydrater

Just nu bor vi, som ni kanske vet, hemma hos en gammal guatemalsk tant. Här blir vi serverade tre mal mat om dagen (förutom söndagar da kokerskan är ledig). Maten har hittills varit ganska intressant. Luncherna har varit goda och näringsrika, soppa och kyckling med ris/potatis. Middagarna har däremot haft ett ganska intressant upplägg. Första kvällen blev vi serverade ris med potatis i tomatsas och en överkokt, rund, zucchini. Det smakade... sadär. Igar kväll hade kokerskan lämnat mat som värmdes upp av tanten. Det var ett litet paket innehallandes potatismos (tror jag), med lite tomatsas och en liten bit skinka i (tror jag). Det smakade ocksa... sadär. I tider da Sverige har drabbats av LCHF-virus är detta en väldigt spännande motpol, helt enkelt no fat, no protein only carbs-metoden. Om ni vill prova pa maten vi har ätit de tva senaste kvällarna är det alltsa bara att ga till ICA och köpa följande: ris, potatis och passerade/krossade tomater. Komplettera med nagon billig grönsak alternativt lite burkskinka (typ spam). Koka ihop allt tillsammans (sparar tid och vatten). Koka det länge! Sen är det bara att mosa ihop allting, salta en aning och äta. Billigt, tidseffektivt och rikt pa kolhydrater. Smaklig maltid!

Ni som är ointresserade av fotboll, i detta fall guatemalsk fotboll, kan sluta läsa nu och hoppa ner till bilderna.

Det var idag dags att avnjuta lite centralamerikansk fotboll i form av andradivisons-matchen mellan hemmafavoriterna Antigua GFC och bortalaget USAC. Matchen spelades inför halvtomma läktare men rosor skall utdelas till de som var där, entusiastiska, intresserade och duktiga pa att häckla motstandarna sa fort ett misstag begicks.

Antigua började matchen bäst med nagra giftiga genombrott fran kantspelarna. Antigua spelade med en bred och offensiv 4-3-3 uppställning. De sma och tekniska yttrarna skapade tillsammans med lagets centrala anfallare, en mörk kille fran Panama med nr 99 och blonderad snagg, det mesta i anfallsväg. Det var därför ingen större överraskning att 1-0 malet kom i mitten av första halvlek genom nr 99 efter ett genombott fran kanten. Publiken jublade och nr 99 sköt iväg bollen över läktaren av nagon underlig anledning. Allt sag bra ut för hemmalaget vid det här laget. Bortalaget USAC tog sedan över mer och mer. Främst tack vare nr 11, en kvickare version av Clarence Seedorf. Trots tva klockrena stolpträffar stod det 1-0 till hemmalaget i halvlek. En ganska rolig första halvlek där jag kunde konstatera att nivan pa spelarna var ganska ojämn. Antigua hade bland annat en gringo i backlinjen, som sag ut som Phillipe Mexes/Anthon Snygg, som var totalt värdelös bade med boll och i en mot en-spelet. Ren tur att han inte orsakade ett eller flera baklängesmal.

Efter att ha förtärt en tortilla med segt grillat nötkött i halvtid var vi redo för ytterligare en halvlek guatemalsk fotboll! Efter ca femton minuter (inget matchur existerade pa arenan) kvitterade bortalaget rättvist. Därefter tog hemmalaget kontroll över matchen igen, mycket pga ett välspelande innermittfält. Efter en konstig handssituation gjorde lagkaptenen och mittbacken i Antigua 2-1 pa straff. Efter detta följde en del märkliga domslut som ledde till stor irritation bland spelare och publik. Stort gruff utbröt där i princip alla spelare i bada lagen (inkl. malvakterna) stod och örfilade varandra lite lätt. Smockan "hängde" i luften. Domaren brydde sig dock inte nämnvärt och bara ett gult kort utdelades. Tva som dock brydde sig var bygdens tva "maffiosos" som befann sig pa laktaren. De skrek oerhört manga barnförbjudna ord till nr 7 i USAC och sparkade pa stängslet som hindrade de att rusa in pa planen. När nr 7, fem minuter senare, blev utbytt fick han en loska pa sig och ytterligare en verbal attack av "los mafiosos". Detta har jag svart att se hända pa en superettan-match i Sverige. Matchen fortsatte och tio minuter fran slutet gjorde Antigua 3-1 och i anfallet efter reducerade USAC till 3-2. Resten av matchen spelades av relativt smärtfritt och Antigua avgick med segern.

Det är väldigt stora skillnader mellan Guatemalsk och svensk fotboll kan jag konstatera. Händelserikt, känslosamt och inte sa effektivt spel präglar den guatemalska fotbollen. Hellre tva snygga dribblingar än ett skott utanför. Det var mycket bolltapp fran bada lagen och stundtals väldigt slarvigt passningsspel som ledde till chanser för motstandarlaget (planen var dock under all kritik). Jag kan tänka att den gamle malvakten "Gnesta" nog hade haft ett och annat att säga till bada lagens anfallare. "JÄVLA SLÖA FORWARDS!".

Resten av söndagen ska spenderas med lite läxläsande och lugnt spatserande pa Antiguas gator. Vi är bada lite sega idag efter att ha njutit av nagra drinkar igar kväll pa en irländsk bar som var fullsmockad med, vad vi antar var, lite rikare guatemalska ungdomar. Ett trevligt sätt att spendera en lördagskväll pa!

Vackert placerad arena! Antigua i vitgrönt.

2-1 malet pa straff.