Sluta lipa, vi är i Arequipa

Da har vi lämnat Perus vackra huvudstad Lima bakom oss och anlänt till Perus näst största stad - Arequipa. Vi kom hit imorse efter en nattbuss som tog ca 15 timmar. Aterigen bjöds vi pa sköna, breda skinnsäten, ett mal mat (kyckling och ris) och ett antal hollywoodfilmer. Tyvärr dubbade till spanska men vi har vant oss vid detta laget. Därmed inte sagt att vi förstar varför man dubbar filmer. Det är, för oss som är vana vid undertexter, helt obegripligt att man kan njuta av en film med exempelvis Steve Carrell när han pratar spanska. Det borde förbjudas om du fragar mig. Inte bara för att höja underhallningsvärdet för oss som förstar engelska utan för att man faktiskt kan lära sig lite engelska pa köpet.

Lima. Denna oerhört stora stad som rymmer nästan 8 miljoner peruaner och MINST lika manga bilar. Trafiken i denna stad gar inte att beskriva för den som inte har varit där. Kaos är det närmaste jag kommer. Vi hade en nära-döden-upplevelse en dag när vi satt i en minimal FIAT-liknande bil och taxichauffören gav sig ut rakt framför en lastbil som kom i hundra knyck. Undra vilken bil som hade varit pannkaka i den krocken! För att beskriva Lima-trafiken lite sa pratar vi om konstanta filbyten, trafikstockningar som uppstar pga att folk inte bryr sig nämnvärt om trafikljus, ett folk som tror att biltutan kan lösa Israel-Palestinakonflikten och ett daligt planerat trafiknät. Knallelandsrondellen är en dröm jämfört med trafiken i Lima. En stor anledning till kaoset är ocksa att denna stad med nästan 8 miljoner invanare saknar en tunnelbana. Tänk er själva att Paris, London eller New York skulle ta bort sin tunnelbana. Trafiken hade inte gynnats direkt. 

Om man bortser fran trafiken sa är Lima enligt oss en riktigt skön och vacker stad. Speciellt omradet Miraflores. Breda vackra gator, vacker blandning av moderna och gamla hus och med en strandpromenad som far de flesta strandpromenader att blekna i jämförelse. Att Lima dessutom aret runt har en mycket behaglig temperatur runt 20 grader gör inte att man trivs sämre i denna stad. Miraflores är den välbärgade stadsdelen och det märks väldigt tydligt att de rika peruanerna bryr sig mycket om yta. Vackra bilar, dyra kläder och mycket "skönhets"-operationer ser man pa gatorna och i de pampiga köpcentren i Miraflores. Här bedrev vi tiden med att promenera runt pa gatorna, shoppa i galleriorna (de billigare) och drömma om att bo i husen med havsutsikt. En och annan glass, öl och lunch blev det ocksa pa uteserveringarna. 

Vi besökte ocksa Limas omtalade Chinatown en dag. Som de flesta Chinatowns runt om i världens städer borde den inte vara sa omtalad om jag far bestämma. Smutsigt, trangt och fyllt av skönhetssalonger som ägdes av plastikopererade äldre herrar som nog föredrar ett harigt bröst framför tva runda om man säger sa. Pa vägen dit hamnade vi i en taxi som kördes av Jaime. En väldigt trevlig och talför äldre herre som mindes när Sverige tog VM-silver i fotboll -58. Efter Chinatown blev det en färd till Limas Plaza des Armas och väldigt vackra, statliga byggnader beskadades. Sista kvällen avslutades med ett biobesök där vi sag den sista American Pie-filmen med, hör och häpna, engelskt tal! Sammanfattningsvis sa tyckte vi bada om Lima väldigt mycket och det är nog den första staden som vi har besökt pa resan som vi verkligen hade kunnat tänka oss att flytta till! 

Här i Arequipa är vi mest för att besöka världens djupaste canyon. Detta ska vi göra imorgon da det blir uppstegning innan ottan. Kl 3 pa natten blir vi upplockade och vi hoppas pa att fa se den sällsynta (enorma) kondoren och vilda lamor och alpackor. Hoppas att de sköter sig och inte spottar pa oss, i sa fall blir det luggning sa far vi oss en go och varm mössa! Själva staden Arequipa är ocksa ganska vacker med höga snöklädda berg som haller vakt över staden. Nu ska vi dra fran det här internetcaféet som luktar piss och svett!

Pannkaksfrukost i Huanchaco med var svenska kompis Joanna


Morgonkaffe i hängmattan


Svenskmaffian i Huanchaco med Boden-Erik i mitten.


Minibanan


Dimma i Miraflores


Nästan svenska kanelbullar


En gubbe pa väggen i Miraflores


Chinatown



Plaza des Armas


Stiliga vakter


Glasögoncoolingar


Utsikt fran strandpromenaden i Miraflores



Funderande vykortsskribent


Vykortsskribent i ny keps och t-shirt. Matilda tycker jag att ser ut som Emil i Lönneberga i min nya keps och jag anser att jag ser ut som en gerillaledare.



Utsikt fran var terrass


rostskydd.se

     

Kommentarer
Postat av: Anette

Jaha ja, så det var redan daxs att lämna denna förtjusande stad som ni gilla så starkt. Nåväl, det ser ju inte ut som om den stan ni nu befinner er i är så myckè sämre inte. För att inte tala om dessa "kanel-bullar" som ni ser ut att ge er i kast med att gluffsa i er. Ja ser och ser, David kan ju bara skönjas bakom denna gigantiska "bulle". Inga dåliga bagerskor/bagare dom har i den stan inte som lyckas med bedriften att göra dessa gigantiska bak-verk. Men det klart att i gengäld är ju bananerna inte myckè att häpnas över, det minsta av smått skulle man nästan kunna kalla det. Sen hur nu Matilda har lyckats med bedriften att komma i en sån häng-matta vet e`sjuttan men min undran är hur det ser ut när hon försöker med konst-stycket att ta sig ut ur denna kokong. Visserligen ser det väldigt skönt ut att ligga där men dom ser definitivt inte ut att vara anpassade till er två nordiska vikingar, i vart fall inte på bredden. Så snälla David, om hon gör fler ansatser att ta sig i/ur en sådan så bara måste du föreviga detta konst-stycke på film. För övrigt ser det ju ut som om ni har det ganska bra. Låna bara inte den där cykeln för att ta någon lång-färd på, ser inte riktigt ut som den är ny-servad så det kan va dumt att trampa runt på den(om det över huvè taget går att trampa runt med dom pedalerna). Men det är ju åtminstone en Monark, en eloge till ägaren. Nä, hoppas ni får det bra på resan till canyonen idag och skulle det va så med lamorna att dom inte uppför sig så spotta tillbaks. Ha en fin dag, morsning.

2012-04-22 @ 17:19:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0