Kallt, kallare, Cusco

Nu har vi klarat av det andra underverket pa denna resa. Alltsa det storslagna Machu Picchu!



Dagarna innan Machu Picchu-besöket var dock inte de roligaste pa resan än sa länge. Efter nagra timmar i Cusco hade jag dragit pa mig feber och en jobbig förkylning och da luften här uppe pa ca 3000 meters höjd är sa tunn att det är jobbigt att andas i vanliga fall sa underlättades inte andningen direkt av en förkylning. Luften här uppe är inte nadig mot den mänskliga kroppen. Eftersom det är sa lite syre i luften sa skickas det mesta av blodet till hjärnan för att halla kroppens viktigaste(?) organ i gott skick. Detta leder bland annat till att stackars magen glöms bort. Jag kan lata meddela att det inte har blivit sa manga trevliga toalettbesök under var vistelse här i Cusco. Om detta kan vi berätta mer detaljerat om över en tallrik chokladpudding när vi kommer hem.

Nagot annat som har fatt oss att vantrivas uppe pa höjderna är den andiska kylan. Den slar till vid 6-tiden pa kvällen och haller i sig till 7-snaret pa morgonen. Den stora skillnaden mot kylan hemma och kylan här är att den är överallt. Eftersom husen saknar isolering och element sa blir det sviiiiinkallt inomhus. Nästan kallare än utomhus. Jag har dessa dagar angrat att jag inte inhandlade en bävernylon-overall att ta med pa resan.

I torsdags klev vi pa taget mot byn Aguas Calientes (sv översättning Varma vatten). Vi var inte ensamma, det var turister fran jordens alla hörn som satt ihoptryckta i detta bla tag med fönster pa bade väggar och tak. Tagresan var stundtals svindlande vacker och da taget hade en hastighet pa ca 40 km/h hade man gott om tid att beskada utsikten, dricka en kopp koka-te och lyssna pa Thaström i lurarna.

Väl framme i Aguas Calientes hade vi nästan en hel dag att sla ihjäl i denna lilla by. Vi började med att kasta in vara väskor i ett av byns mest nedslitna hostelrum. Det var billigt men det luktade ocksa en hel del mögel och ägdes av ett par otrevliga jävlar. Vi gav av oss sedan ut pa byn och efter att ha njutit lite av den vackra omgivningen märker vi ganska snabbt att priserna här är rejält upptrissade. Det känns sadär att betala 80 spänn för en rätt som man tva veckor tidigare betalade 15 spänn för (och den billigare dessutom var godare). Vi lyckades sla ihjäl den dagen ganska sa lätt ända och gick till kojs tidigt.

Fredagsmorgonen blev tidig med uppgang runt femsnaret. Det hade varit lättare att ga upp om vi inte hade blivit väckta av hotellförestandarinnan klockan kvart i tolv pa natten eftersom hon tyckte att det var den bästa tiden att ta betalt för rummet. När vi trodde allt var lugnt för natten sa bestämde sig en byracka för att ställa sig utanför vart rum och skälla i en kvart. Naväl, vi kom iväg med en av de första bussarna upp till Machu Picchu och kunde njuta av utsikten fran toppen runt 6-tiden efter en pafrestande promenad upp för stentrapporna. Tyvärr fick vi inte se nagon soluppgang denna gang vilket var den största anledningen till den tidiga uppgangen, men det är oavsett soluppgang eller inte en otrolig utsikt man bjuds pa! Efter en liten frukt-frukost fortsatte vi genom att spatsera runt i Machu Picchu i nagon timma och lämnade innan det blev för översvämmat av andra turister.           
Hemresan mot Cusco skedde även den med det bla taget. Om resan till Aguas Calientes var vacker och njutfull sa var resan till Cusco den absoluta motsatsen. Taget var absolut iskallt och vi hamnade i en vagn med tva extremt högljudda sällskap. De skrattade och tjoade och tjimmade HELA resan och är man trött och kall blir man ganska lättirriterad. När vi klev av taget skakade vi bada av kyla och min näsa hade samma färg som taget vi hade suttit i. Sa det blev att aka tillbaks till det iskalla hotellrummet och försöka somna och glömma sa fort som möjligt. Som tur var gjorde vi detta och vaknade av att var vän solen sken in genom fönstret!

Nu ska jag lata er kolla pa bilder istället för att läsa denna smörja. Inatt tar vi nattbussen mot Copacabana (klicka för info) i Bolivia. En liten stad vid Titicacasjön pa 3800 meter ovanför havet. Vi hoppas att vi far en lugn resa sa säger vi hej fran Sydamerikas fattigaste land nästa gang!

Tagresan mot Aguas Calientes







Vacker tjej i vacker by


Ett Machu Picture


En apa med banan


Beundrar utsikten tillsammans



Finn ett fel





Stolt Machu Picchu-besökare


Det omskrivna koka-téet


Aguas Calientes


Sa här fina är tanterna här uppe i Anderna.


Nunnor pa promenad

Kommentarer
Postat av: Anette

What a whoaw!!!! Det var inga dåliga vyer minsann, bara synd att man inte var med såklart. Förstår att detta är något som folk och fä vallfärdar till, mycke vackert må jag säga. Ganska smart att resan upp/ner gick lite i slow motion, gör ju att man kan insupa vyerna i lugn och ro (eller ja ro det kan kanske diskuteras förståss).Coolt mode dom har där uppe i bergen men herre-je vilken tid det måste ta när allt detta bylte ska tas på, här gäller det att inte va morgontrött vill jag lova. Men med tanke på värme-graderna som höll sig lite på avstånd så kanske dom inte bryr sig om att ta det av vid sänggåendet,ja det skulle väl va hatten då i så fall. Det där ni har i glasen, ska det va koka-te de. VÄLDIGT mycke te måste man nog säga och lite, lite med vatten eller? Och bilden med finn ett fel, ja det va ingen lätt nöt att knäcka vill jag lova. Men kan det va att den lite annorlunda "svarta stenen" i mitten av muren/väggen har "pöttats" ut en aning ur sitt ursprungliga läge eller vad annars kan det va som är fel? I varje fall ser ni ut att må bra så här långt, fortsätt med det. Kram.

2012-05-02 @ 23:31:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0